.

Нашата история

Страстта и визията са в основата на всичко, което правим

You are here

Страстта и визията са в основата на всичко, което правим

Ние искаме да живеем по-здравословен живот

Нашата мисия е да дaдем тласък на развитието на човечеството напред, чрез създаване на най-чистите бои, мазилки, варови бои, лакове и байцове, налични в света днес. Боите могат да изглеждат като нещо незначително, но те са навсякъде около нас. Ние искаме да създадем едни по-здравословни открити и закрити пространства, като произвеждаме само напълно здравословни и чисти продукти, които не причиняват вреда

Нашата история

Историята на ROMABIO започва в Италия преди повече от 50 години с фабрика за бои, която използваме и днес. Дядото на един от нашите основатели (Патрицио) създава компанията Zetacolor, собственост на фамилията Бетти, през 60-те години на миналия век.

Докато работел във фабриката по време на неговите летни ваканции, младият Патрицио се влюбил в процеса на производство на бои и новите технологии, които се използвали в Zetacolor. През 1981 той решил да се присъедини към компанията и за да гарантира, че фирмата ще продължи да се развива, той станал стажант за 6 години на един от най-добрите химици в бояджийската индустрия на Италия по това време - Dr. Giovanni Cougn. Тези години предоставили знание и опит на Патрицио, за да поеме контрола върху лабораторията на Zetacolor и да започне своите собствени пионерни разработки, насочени към развитието на нови рецептури за бои.

Тласкайки иновацията напред

През 80-те и 90-те години на миналия век Кристофър (един от нашите основатели) живее и работи в строителната индустрия на Италия. Той има естествена страст към древните сгради с и по-специално към техниките и материалите, използвани в строителство на древните сгради. Той често размишлява защо тези практики и материали не се използват в съвременното строителство, производство и търговия. Той предприема мисия, за да разбере дали някой от тези материали могат да бъдат съживени, започвайки с минералните бои, направени от естествени суровини, обикновено използвани от предримския период, та чак до Ренесанса, за да създаде устойчив продукт, който не нанася вреда на човешкото здраве.

В същото време, в края на 90-те, Патрицио също започва да се интересува от еволюцията на продуктите и техния ефект върху околната среда и започва да търси химични алтернативи, които да позволят на интериорните акрилни бои да се произвеждат без разтворители. През 1999 г. Той представя неговата първа акрилна боя без разтворители, наречена IDRO G, която предоставяла отлична адхезия, възможност за почистване и живи цветове.

Раждането на идеята

Кристофър среща Патрицио през 2007 г. и осъзнава, че техните съвместен опит и познания могат да му помогнат да разработи напълно нови продукти - минерални бои на базата на древните технологии, но без използването на разтворители и токсични химически съставки.

Това не било осъществено от началото на индустриалната ера и Патрицио не мислел, че това може да бъде направено. За да се осъществи концепцията, е трябвало да съществува приложима технология за съдаване на нематова минерална боя, която да работи върху съвременните строителни системи. Повече от година Патрицио настоява, че “Non è possibile!” (това е невъзможно).

Заедно в мисията

След дълго обмисляне, Патрицио най-накрая решава да помогне в реализирането на тази концепция, работейки съвместно с Кристофър, а малко след това и с Майкъл (другият основател). Майкъл се присъединява към тази авантюра, защото знаел, че това е посоката, в която строителната индустрия трябва да поеме и допринася със своята не по-малка страст и бизнес далновидност.

Кристофър, Патрицио и Майкъл работят неуморно в следващите няколко години, прекарани в безкрайни изследвания, работа с химици, които да разберат какви чисти съставки могат да използват в рецептурата и намиране на решение как да представят тази концепция на пазара на строителни материали.

ROMABIO е създадена

През 2011 ROMABIO е официално създадена и всички продължават да работят по рецептурите. Най-после, в края на 2013 г. те финализират точната рецептура, предлагайки на света възможността да има първата технология за производство на бои, която може да замени акрилните продукти и техния разрушителен ефект върху човешкото здраве и природата, в същото време продуктите да бъдат достъпни, дълготрайни и красиви.

Страстта и визията са основите на всичко, което нашите основатели и служители правят. Ние сме посветени на това да помогнем на разширяването на ROMABIO и предоставянето на възможност на всеки един да има достъп до най-чистите бои и свързани продукти на света днес.

Основателите на ROMABIO

Кристофър Люис

Крситофър живее в Италия от 20 години и изследва старинните строителни техники, като същевременно участва в разработването на „пасивни“ строителни технологии , като и използването на алтернативните източници на енергия в строителните системи в Европа.

Майкъл Ейкън

В последните 20 години Майкъл развива успешен бизнес в продажбата и финансирането на проекти в сферата на  индустриални и бизнес недвижими имоти.Той има предприемачески нюх, способен да открие потенциално успешните бизнеси и технологии, но особената му страст е участието в начинания , които ще помогнат за развитието на човечеството към по-добро. Майкъл използва униклните си умения за да ръководи екипа на ROMABIO.

Патрицио Бети

Преди повече от 50 години семеството на Патрицио създава една от първите фабрики за производство на бои във Флоренция, Италия. Той е химик специализирал в производството на бои, като за 35 години е разработил , създал и произвел множезтво шедьоври в бояджийската индустрия. Той е експерт по фасадни системи и  реставрационните техники. Патрицио е човекът разработил първата в света боя с абсолютно нулеви летливи органични съединения, създадена за ROMABIO. Той също е известен с правенето на невъзможното и то със страст!